Старосел No ratings yet.

Posted by admin     Category: Uncategorized
No ratings yet. " data-share-description="Старосел По пътя за Четиньова могила в местността ман" data-share-imageurl="" data-share-url="http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=38">

Старосел
По пътя за Четиньова могила в местността манастирчето се намира могилата хоризонт, именувана на европейската фондация “stichting horizon” с чийто средства са направени разкопките през 2002 г. Открит е паметник на тракийската архитектура от края на 5 до началото на 4 век пр. хр.

Read more…

Мезек No ratings yet.

Posted by admin     Category: Uncategorized
No ratings yet. " data-share-description="Мезек Село Мезек се намира на 10 км. западно от гр. Свиле" data-share-imageurl="" data-share-url="http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=33">

Мезек
Село Мезек се намира на 10 км. западно от гр. Свиленград.
Крепостта
Западно от селището се намира средновековна крепост. Стените на крепостта ограждат площ от около 7 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60 м., изградени са от ломен камък, споен с бял хоросан. Отвън са прошарени с два четири редови пояса от тухли. Отбраната на крепостта е подсилена с девет кули със заоблена форма и височина над 10 м., пет, от които разположени на южната крепостна стена (две ъглови и три по фронта), две на западната (по средата и на главния вход) и по една на северната и на източната стена.

Кулите са били разделени с гредоред на етажи, снабдени с бойници по фронта и встрани. Връзката помежду им се е осъществявала с дървени стълби. Кулата, разположена в югозападния край на крепостта, е най-интересно устроена.

Read more…

Малко Търново No ratings yet.

Posted by admin     Category: Uncategorized
No ratings yet. " data-share-description="Малко Търново Малко Търново се намира в Югоизточна Бъ" data-share-imageurl="" data-share-url="http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=28">

Малко Търново
Малко Търново се намира в Югоизточна България, намира се в природен парк „Странджа”. На запад от Малко Търново се издига най-високият връх на Странджа на територията на България връх голямо градище (709 м. н. в.). Само на територията на община Малко Търново са открити около 70 древни рудника, а в околностите на самия град четири пещи за топене. В района на селището са намерени редица паметници мегалити, могилни некрополи, антични сгради, крепост, разкриващи важното значение на селището през тракийската и римска епоха. За открит в м. Мишкова нива четиристранен мраморен жертвеник се говори за старото рударство в този край. Този паметник и редица други следи свидетелстват, че около Малко Търново се е намирало средището на римската металодобивна индустрия в Странджа.

Read more…

Беланташ No ratings yet.

Posted by admin     Category: Uncategorized
No ratings yet. " data-share-description="Беланташ Скалното плато Беланташ се намира на 60 км. юг" data-share-imageurl="" data-share-url="http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=26">

Беланташ
Скалното плато Беланташ се намира на 60 км. югоизточно от гр. Пловдив и на 34 км. от Асеновград, над село Врата. Името означава бял, добър, а също и умен камък на знанието. Размерите на платото са 310 м. на 40 м. високо е 50 м. Изглежда наистина вдъхновяващо. От самия Беланташ се открива спираща дъха панорама на околните местности. До скалния връх се стига по каменни стъпала, отвеждащи до площадката, на която и до ден-днешен могат да се видят обредни урни и корита с улеи, на които са се извършвали ритуали. Площадката на платото е доста заравнена е гладка. Отлично запазени са двата резервоара с дълбочина 2,5 м. и диаметър 1,5 и 1,9 м. Под Беланташ са открити старинни гробове, а на близък склон тракийско поселище с интересни керамични находки.
Има различни теории за платото.

Read more…

Казанлък No ratings yet.

Posted by admin     Category: Uncategorized
No ratings yet. " data-share-description="Казанлък На малко повече от километър североизточно " data-share-imageurl="" data-share-url="http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=24">

Казанлък
На малко повече от километър североизточно от центъра на Казанлък се намира една от най-старите и интересни ранноелинистични гробници, открити на територията на България, поне до момента. Това е и част от Долината на тракийските царе. Тя е открита случайно на 19 април 1944 година от войници, които копаели окоп под могилен насип в североизточната част на Казанлък. Тя е била на тракийския владетел Ройгос.
Гробницата се състои от три помещения преддверие, изградено от ломени камъни и глина тесен тухлен коридор с островърхо заоблено покритие и тухлена гробна камера с камбановиден купол.

Отвън е покрита с кожух от ломени камъни, споени с глина. По намерените кости в гробната камера личи, че са били положени мъж и жена. В могилния насип са открити два керамични съда (аскоси) и сребърна каничка с позлата, а в преддверието кости на кон и ритуален керамичен съд (ойнохое). В куполната камера са намерени и амфора, глинени розети със суха позлата от погребален венец, дребни части от златни накити и тракийски керамични фрагменти.

Read more…