Балчик No ratings yet.

Posted by admin     Category: Uncategorized

Балчик

Дионисополис е бил ранновизантийски град, съществувал на територията на днешния Балчик. Името му означава “градът на бог Дионис”. Останки от античния град могат да се видят в квартал Хоризонт на гр. Балчик. Селище на това място е било основано още през V век пр.н.е. под името Круни или Кроунои от гръцки заселници. В началото на III в. пр. хр. градът е относително независим и е включен в системата на укрепленията, построени от диадохите. След разделянето на Римската империя Дионисополис попада в границите на Византия. През VI век градът е разрушен от земетресение и населението се премества в рамките на ново укрепление, чийто строеж е започнал още в края на V и началото на VI век. По-късно (през VII век) градът преминава под владение на прабългари и славяни и е преименуван на Карвуна, а след това на Балик (по името на болярина Балик, който е управлявал своите владения от тук).

Храмът на великата Богиня Майка Кибела

Храмът на великата Богиня Майка Кибела е открит край Балчик през пролетта на 2007 г. по време на разкопки за строеж на хотел. Строителството е спряно от общината. Археолозите са категорични, че храмът на Кибела е най-голямото откритие през последните години, защото това е обществена сграда, а не частна гробница или могила.
Този храм на Богинята Майка Кибела е уникален не само за България, но и за Балканите. Археолозите смятат, че е най-добре запазеният храм в света и може да се окаже изключително важен. Сградата е построена някъде през 280-260 г. пр. Хр. и е функционирала повече от 700 години. Там са се извършвали ритуали дори 100 години след приемане на християнството. При разкопките археолозите откриха двайсет мраморни статуи повечето на великата майка на боговете, около 20 надписа предимно на латински, близо 200 монети от III и IV в. сл. Хр. и др. Богинята Кибела е обожествявана като майка и е била почитана още по времето на неолита.

(Visited 142 times, 1 visits today)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.