Беглик таш No ratings yet.

Posted by admin     Category: Uncategorized

Беглик таш

Беглик таш се намира на около 5 км северно от Приморско. Разположен е на площ от 12 дка. Някой го наричат българският Стоунхендж, представлява мегалитен комплекс светилище на траките. Разположен е върху равна каменна местност. Открит е през 2003 г., има следи от багерите, които са разровили мястото. Било е покрито с гъста растителност от храсти и дървета. Светилището според някои учени е било свързано с култа към тракийския бог на слънцето, но има и находки, които могат да се отнасят за Богинята майка. Има и изкопани дупки, в които са се правели жертвоприношения на животни.

Това е тронът на върховния жрец.

Лабиринтът е бил мястото, където младежите са можели да определят по на сетнешния си живот. Той има два изхода. Тези, които избирали пътя направо, били насочвани към някое прагматично поприще, тъй като този начин на мислене свидетелства за рационалност. Тези, които избирали левия път, били достойни да бъдат посветени в жреческата професия. В древния свят лявото се е асоциирало с мистиката. Левият път има още един, отново ляв, завой, след което пътят рязко пропада надолу. Това е така, за да може този, който минава през изпитанието, отново да се замисли за смисъла на делата си. Древните са вярвали, че който мине през този процеп, излиза пречистен. Но внимавайте в края му отново има пропадане!

Камък закрепен само на две опорни точки.

Ритуалът се състои във влизането на бъдещия Херос в малка пещера, наречена свещена и излизането му от другия край, символизиращо религиозното му раждане като дете на слънцето и майката природа.

Къщата на оракула.

Разцепени скали, защо ли са цепени, какво ли са мислели, че има в камъка.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.